Informasjon ved kjøp av american akita, både som valp og som voksen

 

Stormshot Amazing Tempest

Stormshot Amazing Tempest

Hva bør du kunne forvente av oppdretteren?

Oppdretteren er en nøkkelperson for deg som valpekjøper. Oppdretteren må kunne gi deg informasjon om foring, pelspleie, oppdragelse, etc. Som valpekjøper skal du legge avgjørende vekt på det inntrykket du får av forskjellige oppdrettere. Det viktigste er at du får en følelse av at oppdretteren er villig til å hjelpe deg med råd og veiledning, også med å løse problemer som oppstår etter at du har overtatt valpen. Den tiliten du får til oppdretteren bør være avgjørende for ditt valg. En fornuftig oppdretter vil bestrebe seg på å hjelpe til å få en hund som du blir fornøyd med.

Valper i ett kull kan ha forskjellig personlighet. Oppdretteren kan tidlig registrere hvilken valp som er kullets «lille tøffing» og hvem som er av den rolige typen. Snakk med oppdretteren om dette, og diskuter hva slags personlighet som passer best til deg.

Er du selv ikke fastlåst mht. til valg av farge og kjønn, er det større sannsynlighet for at oppdretter kan finne en valp som passer deg.

De fleste oppdrettere gjør sitt beste for å oppdrette mentalt friske, sunne valper. Som valpekjøper må man betrakte en 8 uker gammel valp som et emne man selv er ansvarlig for å forme slik at det endelige resultatet blir en mentalt sunn og harmonisk hund.
Selv det beste emnet kan ved feilbehandling, manglende stimulans eller manglende grensesetting bli ødelagt.
Du bør vurdere oppdretterens hundehold. Virker hundene velstelte, er kennelen ren etc.? Du bør ta deg tid til å kontakte flere oppdrettere.

Libesol The Race Is On

Libesol The Race Is On

Mange vil kanskje legge vekt på om oppdretteren driver kennel eller om det er en oppdretter som har en tispe eller to hjemme hos seg. Det er oftest ingen annen forskjell på disse to typer av oppdrett, enn at kennelen samler seg mer erfaring og kunnskap, og med sin større kontaktflate benytter et bredere avls – materiale. Måten valpene blir tatt hånd om, og den stimulans som gis valpene fra de er født, vil neppe innebære noen vesentlig forskjell.
Oppdretteren med én tispe har kanskje mer tid til valpene, men en større oppdretter kan benytte tiden på en mer hensiktsmessig måte, men mer kyndighet og erfaring. Igjen er regelen at du må basere deg på den tilliten som du får til de respektive oppdretterne.

 

På Norsk Kennel Klubb hjemmside finner du masse informasjon som de har laget til deg som ønsker å kjøpe hund:
Brosjyre «Vil du bli hundeeier» anbefales lest av alle som enten er i tenkeboksen, eller som har bestemt seg allerede.
NKK kjøpeavtale
Informasjon om kjøp og salg av hund:

Sosialiseringsskjema(pdf) for valper (fra Manimal.no)

Vet du og din familie om dere vil ha tispe eller hannhund? Kanskje er en voksen omplasseringshund et perfekt valg for dere?

For at alle skal bli behandlet likt har vi satt opp noen enkle retningslinjer for valpelisten, angående informasjon og oppdateringer.


 

Mette Moen

Mette Moen

 NKK har nå endelig lansert nettsiden kjøpehund.no

– møteplassen for seriøse oppdrettere og valpekjøpere!

Om du er på jakt etter en firbent bestevenn finner du oversikten over valper her.

Om du har lyst til å lese mer om hva slags kull som annonseres på denne siden, og hvilken informasjon du kan finne, kan du lese artikkelen «Velkommen til kjøpehund.no».

 

 


 

 

Bli medlem av Norsk American Akita Klubb!

Vi ønsker deg lykke til med ditt valg av American Akita.

Med vennlig hilsen

Styret i NAAK